Arenor och profiler

Arenor och profiler

Du har säkert hört talas om arenorna. Kanske inte lika säkert om profilerna – men om du är nyfiken får du möta dem i boken som heter vad den handlar om: Arenor och profiler av Magnus Widell.

Från Järabacken till Rallarloppet och SM-veckan på Cykel

I boken Arenor och Profiler kan vi läsa om välbekanta arenor och idrottsplatser som Jönköpings Idrottshus, Järabacken, Tipshallen som senare blev Elmia och om utomhusarenan vid Rocksjön. Här berättas om Rallarloppet och om när cykelsporten kom till Jönköping, här kan vi läsa om bland annat handboll, fotboll, ishockey, bandy och simhopp.

Från SM-veckan i cykel till OS-eldens besök i Småland

I Arenor och Profiler lyfts män och kvinnor som gjort framstående idrottsprestationer i Jönköping genom åren liksom om tränare som hjälpt dem på vägen. Det finns ett kapitel om SM-veckan på cykel 1949 och ett annat som fokuserar på rivaliteten mellan Huskvarna och Jönköping samt derby och samarbete i Södra Vätterbygden. Och förstås om när OS-elden besökte Småland.

Bland profilerna hittar vi namn från förr som svenska mästarinnan i livräddning Berit Piper och Jönköpings första olympiska simmare Inger Andersson. Även nutida profiler som Emelie Wikström som haft Järabacken som hemmaarena och kanotdrottningen Sofia Paldanius finns med i boken.

Berättelser om bygdens idrottare och våra arenor och anläggningar

Arenor och Profiler har skrivits och publicerats med hjälp av stöd från vår fond och den bevarar berättelser om duktiga idrottare från bygden och historian bakom våra arenor och anläggningar för framtida generationer.


Vill du ha stöd för genomföra ett projekt som kan främja vetenskaplig kulturhistorisk forskning och kulturminnesvård inom Jönköpings gamla stadsområde? Då kan du söka bidrag från Johan Adolf Malmstens minnesfond.

Läs mer om oss och hur vi tittar på inkomna bidrag här.

Klicka här för att ta reda på hur du skickar din ansökan för bidrag, stöd och stipendium från fonden.