En gång för länge sedan låg Rosenlunds Herrgård lantligt beläget strax norr om Jönköping och alldeles just där ligger herrgården förstås kvar. Fast istället för att vara omgiven av böljande odlingslandskap en bit från Jönköpings stad ligger den nu mitt i ett bostadsområde, alldeles nära badstrand och badhus och ett rosarie där många jönköpingsbor promenerar.
Herrgården är en pampig byggnad med historia och nu finns den nedskriven. Familjen Posse etablerade herrgården utanför Jönköping i slutet av 1700-talet och i boken om Rosenlunds Herrgård väcks gamla miljöer till liv och fylls med människor. Friherre Gustaf Mauritz Posse, kapten Carl Johan Ridderstedt och pigan Lisa Catharina Falk är några av människorna som gör berättelsen om platsen levande.
Med stöd från Johan Adolf Malmstens minnesfond har Anders Franzén, Ådel V. Franzén, Susanne Haltiner Nordström, Ann-Marie Nordman och Bibi Pålens skrivit boken om Rosenlunds herrgård.
“Sedan blev jag i mitt rum arsenikförgiftad utav tapeterna. […] Jag blev konstig i huvudet, och fick obehagliga depressioner och allt möjligt. […] Farbror Gustaf rev ut alla tapeterna och satte in nya […]”
Anna Sofia Lindman, brorsdotter till Gustaf Lindman, vars epok på Rosenlunds herrgård varade mellan 1894-1935
Bland källorna finns arkeologiska utgrävningar, arkivsök, byggnadsarkeologiska undersökningar, studier av gamla kartor över Jönköping och samtal med tidigare ägares släktingar. Allt det här skapar en ny bild av en byggnad och ett område som de allra flesta jönköpingsbor känner till. I boken finns flera äldre bilder och kartor från Jönköping och förstås ser allting väldigt annorlunda mot den stadsbild vi är bekanta med idag.
Vill du ha stöd för genomföra ett projekt som kan främja vetenskaplig kulturhistorisk forskning och kulturminnesvård inom Jönköpings gamla stadsområde? Då kan du söka bidrag från Johan Adolf Malmstens minnesfond.