Det krokiga och det raka - dokumentär om Carl Nyrén

Det krokiga och det raka; filmen om arkitekten Carl Nyrén

Carl Nyrén var en prisbelönt arkitekt och Sven Blumes dokumentärfilm Det krokiga och det raka, producerad av Laika film och televison har fått nationell publicitet. Carl Nyrén är uppvuxen på Hovslätt i Jönköping tillsammans med sina föräldrar och sex syskon.

Arkitekten bakom flera byggnader i Jönköping

Carl Nyrén kallades ”ljusets och enkelhetens mästare” och hans arkitektur har vunnit många priser. Bland de hus han ritat finns flera viktiga byggnader i Jönköping som Immanuelskyrkan, en modern terminal på Jönköpings centralstation och tillbyggnaden av Jönköpings läns museum. Därtill har han ritat flera välkända byggnader på andra platser i Sverige. Vitlycke museum i Tanum, Lärarhögskolan i Malmö, Värnamo Stadshus och Sparbankshuset vid Hamngatan i Stockholm är bara några av dem. 

En kulturdokumentär om morfar Calle

För filmaren Sven Blume var han inte en prisbelönt arkitekt utan helt enkelt bara morfar Calle. I dokumentärfilmen, eller kulturdokumentären, om sin morfar tar Sven reda på mer om hur hans morfar var som arkitekt – en pusselbit som han tyckte att han saknade. Samtidigt berättar Sven en historia om en person som inspirerat många arkitekter och byggnadsintresserade personer och satt en viktig prägel på flera platser runt om i landet.

Gamla VHS-band och inspelningar med åttamillimeters-kamera

Sven hittade VHS-band med flera timmar långt intervjumaterial som blivit liggandes. VHS-banden tillsammans med det material som Carl Nyrén själv filmat med sin åtta millimeters-kamera skapade grunden i filmen. Materialet kompletterades med stillbilder, skisser, ritningar, familjens privata videoinspelningar samt godbitar ur SVT:s och SR:s arkiv för att skapa filmen om Nyrén.

Filmen Det krokiga och det raka gjordes med stöd från Johan Adolf Malmstens minnesfond och hade premiär i samband med att Jönköping firade 400 år med stadsprivilegier i augusti 2020. Filmpremiären hölls i Jönköpings läns museums filmsalong samt i muséets digitala kanaler.


Vill du ha stöd för genomföra ett projekt som kan främja vetenskaplig kulturhistorisk forskning och kulturminnesvård inom Jönköpings gamla stadsområde? Då kan du söka bidrag från Johan Adolf Malmstens minnesfond.

Läs mer om oss och hur vi tittar på inkomna bidrag här.

Klicka här för att ta reda på hur du skickar din ansökan för bidrag, stöd och stipendium från fonden.